piątek, 29 lipca 2011

Trans-kwasy tłuszczowe w diecie – rola w rozwoju zespołu metabolicznego

Trans-kwasy tłuszczowe (TFA) otrzymywane podczas przemysłowego utwardzania tłuszczów roślinnych są składnikiem diety od lat 60. ub.w., kiedy to masowo zaczęto zastępować tłuszcze zwierzęce tłuszczami utwardzonymi.Tłuszcze zawierające trans-kwasy tłuszczowe charak­teryzują się niekorzystnym wpływem na zdrowie człowieka.

Wpływ trans-kwasów tłuszczowych na procesy związane z rozwojem zespołu metabolicznego.



 Spożywanie trans-kwasów tłuszczo­wych, głównie tych pochodzących z produktów zawierających przemysłowo utwardzone tłuszcze roślinne, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego.

TFA pogarszają profil lipidowy krwi, podnoszą stosunek stężeń cholesterolu całkowitego do cholesterolu HDL oraz zwiększają stężenie lipoproteiny (a) we krwi.
Wyniki wielu badań epidemiologicz­nych wskazują, że zwiększone spożycie TFA podwyższa ryzyko wystąpienia chorób układu krą­żenia. Ponadto trans-kwasy tłuszczowe zawarte w diecie prowadzą do pojawienia się otyłości brzusznej oraz mogą zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy typu 2 i oporności na insulinę.

Dla przykładu: zawartość trans-kwasów tłuszczowych w niektórych produktach spożywczych naszej diety:



    
Wpływ TFA na stężenie lipidów i lipoprotein we krwi :



żródło:http://www.phmd.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz