niedziela, 10 listopada 2013

Powszechny niedobór witaminy D

      
 W szerokości geograficznej, w której leży Polska, kąt padania promieni słonecznych w miesiącach jesienno-zimowych jest taki, iż nie umożliwia produkcji cholekalcyferolu w skórze.

Ilość "zmagazynowanej" po wakacjach witaminy D3 w tkankach zazwyczaj jest niewystarczający.

Badania epidemiologiczne wykazują stężenie witaminy D3 lub jej metabolitów u większości dorosłych poniżej pożądanego poziomu.
Podobne wnioski wysnuwamy wykonując oznaczenie witaminy D w naszym laboratorium, na naszej lokalnej populacji.

Poziom witaminy D3 oraz jej metabolitów (25-hydroksy i 1,25-hydroksy) można oznaczyć w surowicy krwi. Metoda oznaczenia niezmienionej witaminy D uważana jest za dość zawodną, z uwagi na hydrobowość tego związku i jego krótki czas półtrwania w surowicy.
Oznaczenie 25-OH-D ma tę zaletę, iż obejmuje metabolity zarówno D2 jak i D3, jest względnie tanie, jednak w niektórych zaburzeniach przemian witaminy D, czy leczeniu niektórymi pochodnymi D3 to oznaczenie może dać błędne informacje. Wreszcie można oznaczyć aktywną postać D3 - kalcytriol.

Grupy ryzyka niedoboru witaminy D;


Żródło:
http://www.czytelniamedyczna.pl/3980,zasady-suplementacji-i-standardy-oceny-zaopatrzenia-organizmu-w-witamine-d-w-swi.html
http://www.endokrynologia.net/content/niedob%C3%B3r-witaminy-d
http://www.medscape.com/viewarticle/813637#1
http://wyborcza.pl/1,75400,12533753,Lekarze_alarmuja__powszechny_niedobor_witaminy_D_.html

1 komentarz:

  1. Vitamin D is a fat-solvent vitamin that is present in a couple of foods, added to other people, and accessible as a dietary enhancement. It is produced endogenously when bright beams from sunlight strike the skin and trigger vitamin D synthesis.

    OdpowiedzUsuń